Selidbe Beograd i stan sa cimerima

Živeti samostalno može biti ispunjeno iskustvo jer ćete moći samostalno živeti. Međutim, s brojem računa i obaveza, morat ćete voditi računa, sam život može biti stresan i skup. U osnovi ćete morati da podelite svoje vreme i energiju između škole ili posla, izvršavajte zadatke i obaveze u vašem domu. Ako ne želite da se opterećujete svim tim stvarima, razmislite o preseljenju sa cimerkom ili cimerom. Odabir ove opcije (umesto da živite sami) nije samo jeftiniji, već vam to može i pomoći da stvorite i održavate dugoročna prijateljstva. Takođe da sve naredne selidbe sa cimerom smanjuju cenu selidbe i lakše je tražiti novi stan kada vas ima više.

Imate puno prednosti koje možete doživeti nakon što se preselite sa cimerkom ili cimerom. Za početak, odgovornost za obavljanje poslova i plaćanje računa sada će biti podeljena. Ali s druge strane novčića, ovakav životni aranžman takođe ima nekoliko nedostataka. Kada imate cimera, vaša privatnost može biti ugrožena, možda ćete morati da se suočite sa bučnim prijateljima svojih cimera ili možda nećete moći da radite stvari koje slobodno možete da radite pre. Pre nego što stupite u kontakt sa cimerkama, važno je da prvo razmislite o sledećem:

Pre selidbe sa cimerima se dogovorite oko detalja

Prođite kroz životni aranžman: Kad već znate ko će biti vaš cimer, zakažite dan s njim ili nju da prođete kroz aranžmane za život. Ako ste oboje videli stan ili kuću u koju ćete se useliti, razgovarajte o tome kako ćete oboje maksimizirati raspoloživi prostor. Ko će uzeti koju sobu? Koji će uređaji biti podeljeni u dnevnom boravku? Koji predmeti se mogu deliti i šta se smatra ličnim vlasništvom? Rasprava o ovoj stvari omogućiće vama i vašem cimeru da održavaju privatnost jednih drugih bez ugrožavanja prostora u vašem domu. Ne želite da donesete sopstvenu mikrotalasnu pećnicu kada je vaša cimerka već kupila da biste ih oboje podelili, zar ne?
Razgovarajte o kucnim ljubimcima što je ranije moguće: Bez obzira da li se useljavate sa najboljim prijateljem iz srednje škole ili poznanikom kolegom na fakultetu, važno je razgovarati o ljubimacima. Ako ste uredni freek, koji ne može spavati kada su gomile prljave odeće još uvek vidljive, komunicirajte sa svojim cimerom o tome. Na isti način, ako vaš cimer ne želi neku glasnu muziku kada pokušava da spava ili studira, poštujte i njega. Kad znate šta vaš cimer ne voli, znaćete šta treba izbegavati.
Raspravite o računima i kako će im biti plaćeno: Imati dom bez vode ili struje nije samo stresno i neprijatno; u gorim slučajevima to čak može postati i razlog zašto će vaš odnos sa prijateljem ili cimerom postati kratkotrajan. Što je ranije moguće, razgovarajte o tome kako se računi dele i ko će ih zapravo platiti. Možete da odlučite da podelite sve mesečne račune koji mogu uključivati struju, vodu, gas i stanarinu. Možda ćete takođe morati da plaćate internetsku vezu, kablovsku mrežu i telefon svakog meseca, tako da budite sigurni da ih uključite u razgovor sa svojim cimerom.
Otkrijte šta možete, a šta ne možete da delite: Kada živite sa cimerkom, očekujte da će oni imati pristup svim vašim kupljenim dobrima i drugim dragocenostima. I dok vam ne smeta to što ćete svako jutro davati svoj aparat za kafu ili toster, komunicirajte s njima ako vam je neprijatno sa njima. Vodite računa da to radite mirno i prijateljski kako biste dobili pravu poruku. Dok ste u tome, odvojite vreme da saslušate šta je vaš cimer spreman deliti, a ne deliti sa vama. Možda ste koristili njihovu omiljenu šolju u prošlosti i niste znali da zapravo nisu zadovoljni svaki put kada to učinite. Kada ste oboje na istoj stranici, biće lakše održavati zdrav i pozitivan odnos.
Priprema je ključna

Uklapanje i pronalaženje sa cimerima može izgledati zabavno i uzbudljivo, ali kada to radite dugoročno, ovaj životni aranžman može biti izazovan. To bi moglo postati čak i razlog zašto će na vaš odnos sa cimerom i drugim društvenim krugovima negativno uticati. Da biste se udaljili od ovog pravca i osigurali da će selidba sa cimerima donijeti samo pozitivne rezultate, budite spremni. Ne skačite u donošenju ove odluke bez razgovora sa svojim cimerom. Kad obe strane znaju šta mogu da očekuju i nauče kako da se prilagode, selidba i život sa cimerom može se olakšati!